Pekmez ili kiseli krastavci u tegli na polici nisu stvar prošlosti, samo se način na koji ih čuvamo modernizovao. Ostava, podrum, deo kuhinjskog elementa … ma kako zvali ovaj deo ako je uredno složen, dobro organizovan pojednostavljuje planiranje i kupovinu, ali i čuvanje potrepština.

 

Kako izgleda vaša ostava? Sređena pod konac ili…

Retko ko baš u svakom trenutku zna gde se šta u njoj nalazi. Jer, a to većina nas radi, kad god ne znamo šta ćemo s nekom namirnicom ili praznom teglom, mi je odložimo u ostavu vodeći se logikom – zlu ne trebalo, za svaki slučaj!

I tako se tokom godine lagano stvara potpuni haos. Sa druge strane, veliko spremanje i zavođenje reda se uglavnom odlaže, a u suštini nije toliki problem!

Potrebno je samo preduzeti par koraka i ostava, velika ili mala će biti pod konac i pregledna.

Prvi korak

Izvadite sve. Pregledajte šta ste sve nagomilali i kategorizirajte stvari. U prvi plan idu one koje najčešće koristite, za njima one koje su “aktivne” samo u posebnim prilikama.

Ostalo poklonite ili, ako je pokvareno, bacite. Sigurno imate bar neki sokovnik, električni aparat koji ste dobili još za svadbu, ali ga niste koristili. E, pa verovatno i nećete. Zato ga poklonite. Nekome sigurno treba.

 

Drugi korak

Police obrišite i uredite. Možete ubaciti i neke nove (ukoliko prostor dozvoljava), kao i kutije sa kukicama, dodatne držače. Nabavite i neke manje merdevine sa dva do tri stepenika. Korisne su a obično ih zaboravljamo.

 

Treći korak

Stvari vraćajte u ostavu po kategorijama i nameni. Na najpristupačnija mesta stavite ono što često koristite, a teže stvari, poput tegli, držite na dnu da ne biste previše opterećivali police na vrhu.

 

Četvrti korak

Da bi ste se lakše organizovali, na rubove polica i na kutije zalepite nalepnice sa nazivom namirnica ili stvari koje se nalaze na tom mestu. Čak i ako vi znate i pamtite gde se šta nalazi, nije ista situacija sa ostalim članovima porodice, kojima će sigurno nekada zatrebati nešto iz ostave.

 

Peti korak

Napravite listu svih namirnica i drugih stvari u sređenoj ostavi. Upišite koliko čega imate, rokove trajanja, da li nešto treba kupiti itd. Okačite listu na vidno mesto i ažurirajte svake nedelje pre planiranja nedeljnog  jelovnika i polaska u kupovinu. Na ovaj način se i štedi, jer se ne kupuju nepotrebne stvari.

DYMO TRAKA D1 STANDARD 12MM BELA/CRNA

A kada je ostava jednom dobro uređena, onda na njenim policama samo nedostaju teglice sa zimnicom. Lepo ukrašene, sa nalepljenim nazivima, daju dušu i na prvi pogled vraćaju u detinjstvo i sećanje na bakinu ostavu!

Svakako da je moderni način života doprineo tome da danas skoro preko cele godine imamo namirnice koje želimo da konzumiramo, i nije neophodno da svaka kuća sprema zimnicu.  Ali, ukoliko ste od onih koji više vole domaće stvari od kupovnih, onda se sigurno bar ponekad vašom kućom širi miris pečenih paprika, ajvara, džema. Kao nekada kod bake. A tajna dobre zimnice leži u kvalitetnom voću i povrću, teglama koje moraju biti savršeno zatvorene, obeležene i složene na pravom mestu za ostavljanje zimnice.

DYMO TRAKA D1 STANDARD 12MM BELA/CRNA